ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ - Μάθετε πώς να ενδυναμώσετε από νωρίς το πρωταρχικό αίσθημα εμπιστοσύνης του παιδιού

Το ευτυχισμένο μωρό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
SHARE
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ - Μάθετε πώς να ενδυναμώσετε από νωρίς το πρωταρχικό αίσθημα εμπιστοσύνης του παιδιού

Το ευτυχισμένο μωρό

Τι ακριβώς σημαίνει πρωταρχικό αίσθημα εμπιστοσύνης; Ο γονέας που περιβάλλει από νωρίς το παιδί του με αγάπη, κάνοντάς το να νιώθει προστατευμένο και ασφαλές, θέτει με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας δυνατής προσωπικότητας. Με άλλα λόγια, όταν ένα βρέφος νιώθει απόλυτα ευτυχισμένο και ασφαλές κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, εξελίσσεται αργότερα σε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι τα παιδιά που ως βρέφη είχαν αναπτύξει ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στον γονέα, ενσωματώνονται σε νέα περιβάλλοντα και κάνουν νέες φιλίες πιο γρήγορα από άλλα.

Πώς όμως θα καταφέρουν οι γονείς να εμπνεύσουν στο παιδί από νωρίς το αίσθημα εμπιστοσύνης; Κατ’ αρχάς, κάτι τέτοιο μοιάζει να συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη. Μην ανησυχείτε, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, ο καθένας μπορεί να θέσει τις βάσεις, ώστε το παιδί του να έχει μια ευτυχισμένη ζωή. Η Bübchen δημιούργησε για εσάς έναν μικρό οδηγό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

 

Ακούστε το ένστικτό σας!

Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας! Και μην ανησυχείτε – αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το μωρό θα κακομάθει, αν ο γονέας ανταποκρίνεται κάθε φορά που το ακούει να διαμαρτύρεται έντονα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, το παιδί δεν μπορεί να κακομάθει και πολύ, αφού δεν είναι καν σε θέση να χρησιμοποιήσει συνειδητά δυνατές φωνές για να προσελκύσει την προσοχή του γονέα. Συνήθως διαμαρτύρεται επειδή έχει άγχος ή κάποια ανάγκη, δηλαδή μπορεί να πεινάει ή να υποφέρει από πονόκοιλο – σε κάθε περίπτωση, εσείς οφείλετε να ανταποκριθείτε στα μηνύματα που σας στέλνει. Αργότερα, όμως, τα μικρά μας ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να μην τους χαλάσουμε χατίρι.

Αγγίξτε τρυφερά το μωρό σας, κάθε στιγμή!

Δεν είναι απαραίτητο να κρατάτε πάντα το μωρό σας αγκαλιά για πολλή ώρα – αρκούν και οι μικρές χειρονομίες, όπως να του κρατάτε το χέρι μέχρι να αποκοιμηθεί, να το χαϊδεύετε στο μάγουλο ή να ακουμπάτε απαλά το χέρι σας στον κορμό του. Και μια ιδιαίτερη συμβουλή από εμάς: αν θέλετε να ζήσετε αξέχαστες στιγμές τρυφερότητας με το αγγελούδι σας, επισκεφτείτε μαζί του έναν χώρο βρεφικού μασάζ. Επιπρόσθετα, μετά τη γέννα, να επιμένετε στην επαφή του μωρού με το γυμνό σας δέρμα, ώστε να αναπτυχθεί από την αρχή ένας στενός δεσμός μεταξύ σας. Και ο μπαμπάς επίσης πρέπει να έχει σωματική επαφή με το νεογέννητο, λίγο μετά τον ερχομό του στον κόσμο.

 

Μην αφήνετε το μωρό αβοήθητο!

Ιδιαίτερα όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί και όταν διαμαρτύρεται έντονα, το μωρό χρειάζεται τη μαμά ή τον μπαμπά του για να το παρηγορήσουν. Μόνον έτσι μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας την ασφάλεια που ένιωθε όταν βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς. Να θυμάστε ότι ένα βρέφος που αφήνεται αβοήθητο όταν φωνάζει, δεν μπορεί να αναπτύξει το αίσθημα εμπιστοσύνης στον κόσμο που βρίσκεται έξω από την κοιλιά της μαμάς.

Ανταποκριθείτε στις εκφράσεις του μωρού σας!

Αν το μωρό σας χαμογελά, χαμογελάστε του κι εσείς, αν είναι λυπημένο ή κλαίει, παρηγορήστε το .

Πείτε στο μωρό σας πόσο πολύ το αγαπάτε!

Όταν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας και όταν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, ήδη του δείχνετε πόσο πολύ το αγαπάτε. Είναι όμως καλύτερο να του το λέτε και με λόγια: «Σ’ αγαπώ, αγγελούδι μου, είμαι εδώ για σένα, σε προστατεύω». Το μωρό έχει από πολύ νωρίς την ικανότητα να σας καταλαβαίνει, ενώ με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει πώς τα συναισθήματα εκφράζονται με λόγια.

Κάντε τα τελετουργικά μέρος της καθημερινότητας!

Ξεκινήστε από πολύ νωρίς να καθιερώνετε τελετουργικά ύπνου για το μωράκι σας. Διαβάστε του μια ιστορία για καληνύχτα, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα ή φροντίστε το με μια απαλή κρέμα(όπως η κρέμα περιποίησης της Bübchen). Τα οικεία και σταθερά τελετουργικά εμπνέουν στο μωρό ένα αίσθημα της ασφάλειας.

Ακολουθώντας αυτόν τον μικρό οδηγό, βοηθάτε το παιδί σας να ξεκινήσει τη ζωή του με δύναμη – και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έτσι δημιουργείτε και εσείς ως γονέας μια πολύ καλή σχέση μαζί του.