ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ - Μάθετε πώς το απαλό λίκνισμα κάνει το μωρό σας ευτυχισμένο

Το λίκνισμα δημιουργεί ένα φυσικό αίσθημα ασφάλειας στο μωρό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
SHARE
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ - Μάθετε πώς το απαλό λίκνισμα κάνει το μωρό σας ευτυχισμένο

Το λίκνισμα δημιουργεί ένα φυσικό αίσθημα ασφάλειας στο μωρό

Είτε πρόκειται για φυσικό ένστικτο είτε για εκμαθημένη συμπεριφορά, κάποια πράγματα τα ξέρουμε από την κούνια μας: όταν κρατάμε ένα μωρό στην αγκαλιά μας, αρχίζουμε αυτομάτως να κινούμαστε. Το λικνίζουμε απαλά, κουνιόμαστε ελαφρώς ή απλώς περπατάμε πάνω-κάτω. Το απαλό, ρυθμικό λίκνισμα ηρεμεί το βρέφος και το κάνει να νιώθει ευχάριστα. Η Bübchen σάς εξηγεί πώς μπορείτε να λικνίζετε το μωρό σας ανάλογα με την κατάσταση ή το αναπτυξιακό του στάδιο, για να το κάνετε ακόμη πιο ευτυχισμένο!

Στα μωρά αρέσει πολύ να βρίσκονται σε κίνηση, διότι το απαλό λίκνισμα τούς θυμίζει τον καιρό που βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους. Συγχρόνως, ταυτίζουν ενστικτωδώς το λίκνισμα με τη σωματικήεγγύτητα και την ασφάλεια. Έτσι, όταν κουβαλάτε το μωρό μαζί σας στο καρότσι ή στον μάρσιπο, δημιουργείτε τις τέλειες συνθήκες για να νιώσει το μωρό σας ευτυχισμένο και να απολαύσει έναν γλυκό υπνάκο. Στην αρχή, οι φάσεις ύπνου δεν διαρκούν πολύ, δηλαδή, τα μωρά ξυπνούν κάθε 30 με 50 λεπτά. Όταν δε το καρότσι σταματά να κινείται ή όταν βρεθούν ξαφνικά στο ήσυχο κρεβατάκι τους, πολλά μωρά ξυπνούν και διαμαρτύρονται.

 

Το απαλό λίκνισμα ηρεμεί το μωρό και ενισχύει την ανάπτυξή του

Το απαλό λίκνισμα δεν δημιουργεί απλώς ένα αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής, αλλά είναι εξίσου σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Όταν λικνιζόμαστε και περιστρεφόμαστε, διεγείρεται το αιθουσαίο σύστημα του έσω αυτιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματός μας. Το σύστημα ισορροπίας του οργανισμού χρειάζεται διαρκώς ερεθίσματα για να αναπτυχθεί πλήρως, και εμείς του τα δίνουμε ενστικτωδώς – αρχής γενομένης με τα απαλά λικνίσματα κατά τη βρεφική ηλικία, στη συνέχεια ως παιδιά με τις έντονες εμπειρίες της κούνιας, της τραμπάλας και του μύλου στην παιδική χαρά, αλλά και αργότερα στη ζωή μας, από το γλυκό λίκνισμα στην αιώρα ή την κουνιστή πολυθρόνα, μέχρι το roller coaster στο λούνα παρκ. Ωστόσο, το λίκνισμα του μωρού δεν πρέπει επ’ ουδενί να εξελιχθεί σε τράνταγμα. Συνιστάται, μάλιστα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι ακόμη και τα ελαφρά τραντάγματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον βρεφικό εγκέφαλο. Για να ηρεμήσετε το μικρό σας και συγχρόνως να ενισχύσετε την ανάπτυξή του, αρκεί το απαλό λίκνισμα. Έτσι, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να ρίξουμε μια ματιά στους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να λικνίζετε το αγγελούδι σας:

Στην αγκαλιά σας με ασφάλεια: Όταν το μωρό βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, νιώθει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού. Το κράτημασε συγκεκριμένες θέσεις, όπως το λεγόμενο αεροπλάνο, είναι κατάλληλο για να ηρεμήσει το μωρό, αλλά και ιδανικό όταν έχει πονόκοιλο. Βάλτε το μωρό να ξαπλώσει πάνω στον βραχίονά σας και τυλίξτε το χέρι σας γύρω από τους γλουτούς και τους μηρούς του, ώστε να το κρατάτε με ασφάλεια.

Στενές επαφές: Στον μάρσιπο, τα περισσότερα μωρά νιώθουν υπέροχα: έχουν άμεση σωματική επαφή με τους γονείς και αντιλαμβάνονται κινήσεις και ήχους που τους είναι οικείοι, όπως ο χτύπος της καρδιάς ή η φωνή της μητέρας. Όλα αυτά τους θυμίζουν τον καιρό που βρίσκονταν ακόμη στην κοιλιά της μαμάς. Έτσι, νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά.

Πέρα-δώθε: Στο καρότσι, τα μωρά βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, ενώ τα περισσότερα απολαμβάνουν τη βόλτα σε ανώμαλα εδάφη. Για να νιώθει το μικρό σας ευχάριστα και αναπαυτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στο καρότσι μια φωλίτσα, δημιουργώντας έτσι έναν οριοθετημένο χώρο που μοιάζει με τη γυναικεία μήτρα. Αν δεν θέλετε να ξυπνάει το μωρό όταν το καρότσι σταματά να κινείται, μπορείτε να προσαρμόσετε στη λαβή του μια συσκευή δονήσεων, η οποία μιμείται το λίκνισμα κατά τη διάρκεια της βόλτας.

 

Ένα σπιτάκι γεμάτο θαλπωρή: Υπάρχουν σχεδόν άπειροι τρόποι να μετατρέψετε το παιδικό δωμάτιο σε έναν οικείο και ζεστό χώρο, όπου το λίκνισμα θα είναι το κυριότερο στοιχείο. Για παράδειγμα, μια βρεφική αιώρα κάνει το μωρό να αισθάνεται ήσυχο και ασφαλές, ενώ συχνά είναι εύκολο να την κρεμάσετε στο πλαίσιο της πόρτας. Το πλεονέκτημα της αιώρας είναι ότι το μωρό τη θέτει από μόνο του σε ελαφρά κίνηση λίγο πριν ξυπνήσει, και έτσι μπορεί εύκολα να κοιμηθεί ξανά. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουν τα εξαρτήματα που τοποθετούνται κάτω από τα πόδια του κρεβατιού και ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του μωρού, προκαλώντας ελαφρές ταλαντώσεις στο κρεβάτι.

 

Μαζί για ύπνο: Το λίκνισμα στην κουνιστή πολυθρόνα ή σε μια αιώρα που ταλαντεύεται απαλά, είναι πιο ωραίο όταν είμαστε δύο. Το μωρό, ξαπλωμένο αναπαυτικά στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, απολαμβάνει το λίκνισμα, αλλά και την εγγύτητα και τη ζεστασιά των γονιών του. Μπορείτε επίσης να λικνίσετε το μωρό χρησιμοποιώντας μια μπάλα γυμναστικής. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το λίκνισμα να μη μετατραπεί σε χοροπήδημα, αλλά να έχει περισσότερο τη μορφή αργών κυκλικών κινήσεων με τη λεκάνη.