ΕΡΕΥΝΑ -Πόσο ελεύθεροι και ευέλικτοι νιώθουν οι γονείς που έχουν μωρά; Ας δούμε μερικά στοιχεία από τη Γερμανία

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΡΕΦΗ
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ -Πόσο ελεύθεροι και ευέλικτοι νιώθουν οι γονείς που έχουν μωρά; Ας δούμε μερικά στοιχεία από τη Γερμανία

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Σύμφωνα με μια έρευνα* που έγινε για λογαριασμό της Bübchen, σχεδόν ο ένας στους δύο Γερμανούς αισθάνεται ότι μετά τη γέννηση του παιδιού έχει λιγότερη ελευθερία και ευελιξία. Πώς όμως αλλάζει ο κόσμος των νέων γονιών και ποιες σκέψεις κάνουν οι ίδιοι? Η Bübchen ρώτησε για όλα αυτά και σας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Επιτέλους, υποδεχτήκατε το μωράκι σας! Και ο κόσμος μοιάζει να έχει γυρίσει ανάποδα – πολλά πράγματα δεν είναι πια όπως τα ξέρατε. Ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού, οι γονείς δεν είναι πια τόσο αυθόρμητοι όσο ήταν παλιά. Το μωρό εξαρτάται πλήρως από εκείνους και χρειάζεται όλη την προσοχή τους. Ακόμη και τα πιο απλά, όπως η άθληση, η βόλτα στα μαγαζιά ή οι συναντήσεις με φίλους, είναι σχεδόν αδύνατα. Και όταν έρθει η ώρα να βγάλει κανείς βόλτα το μωρό, τότε πρέπει να φροντίσει για ορισμένα πράγματα, αν θέλει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες νιώθουν ότι η ελευθερία τους περιορίστηκε με τον ερχομό του μωρού

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις γονείς δυσκολεύεται να βγει βόλτα με το μωρό κατά τους πρώτους μήνες, επειδή η έξοδος συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση για τον ίδιο. Επιπλέον, πάνω από το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρουν ότι όλα άλλαξαν με τον ερχομό του πρώτου παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, νιώθουν ότι η ελευθερία και η ευελιξία τους έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ ακόμη και οι σύντομες αποδράσεις ή οι διακοπές δεν είναι πια απλή υπόθεση– μάλιστα, για τον έναν στους τρεις ερωτηθέντες, οι διακοπές με το μωρό αποτελούν περισσότερο πηγή άγχους παρά χαράς.

Όλα είναι θέμα ρουτίνας

Παρ’ όλο που στην αρχή όλα φαίνονται νέα και διαφορετικά με το μωρό, οι γονείς καθιερώνουν σταδιακά μια ρουτίνα, γίνονται πιο αυθόρμητοι και αποκτούν έτσι ξανά διάθεση για βόλτα. Και ως δια μαγείας, οι απαραίτητες προετοιμασίες γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά: αλλαξιά, πάνες, πιπίλα, μπιμπερό, μωρομάντηλα, όλα γρήγορα στην τσάντα, και φύγαμε! Ειδικά τα μωρομάντηλα είναι απαραίτητα, όταν πρέπει να καθαρίσουμε γρήγορα τον ποπό του μωρού ή το στόμα και τα χεράκια του, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Γι’ αυτό και ο ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί τα μωρομάντηλα απίστευτα πρακτικά, αλλά συγχρόνως ανησυχεί μήπως περιέχουν πάρα πολλές πρόσθετες ύλες.

Τα κυριότερα πορίσματα της έρευνας με μια ματιά:

  • Το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα δυσκολεύονται να βγουν βόλτα με το μωρό κατά τους πρώτους μήνες, επειδή αντιλαμβάνονται την έξοδο ως επιπλέον επιβάρυνση.
  • Το 41% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι όλα άλλαξαν με τον ερχομό του πρώτου παιδιού και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η ελευθερία και η ευελιξία τους.
  •  Το 35% αναφέρει ότι οι διακοπές με το μωρό αποτελούν περισσότερο πηγή άγχους παρά χαράς.
  • Το 73% θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη χρήση προϊόντων βρεφικής περιποίησης που είναι
  • όσο το δυνατόν πιο φυσικά και δεν περιέχουν πολλές πρόσθετες ύλες.
  • Το 26% ανησυχεί ότι τα προϊόντα βρεφικής φροντίδας μπορεί να βλάψουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

*Ipsos, Απρίλιος 2019, έρευνα σε 2.000 άτομα