ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - Μάθετε πώς να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του μωρού

Το μωρό μου είναι ευχαριστημένο ή κουρασμένο; Μήπως χρειάζεται αλλαγή πάνας;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
SHARE
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - Μάθετε πώς να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του μωρού

Το μωρό μου είναι ευχαριστημένο ή κουρασμένο; Μήπως χρειάζεται αλλαγή πάνας;

Τον πρώτο καιρό, οι νέοι γονείς είναι ενθουσιασμένοι με το μωρό και πλημμυρίζουν από θετικά συναισθήματα – και μερικές φορές τους πιάνει μια ελαφρά απελπισία. Αναρωτιούνται, για παράδειγμα: «Μα, γιατί κλαίει τώρα; Γιατί κάνει αυτόν τον μορφασμό; Μακάρι να μπορούσε να μας πει τι θέλει!». Οπωσδήποτε, οι γονείς θέλουν τον χρόνο τους για να συνηθίσουν το νέο μέλος της οικογένειας και να μάθουν πώς να καταλαβαίνουν αμέσως και σωστά όσα θέλει να τους πει με τον τρόπο του. Αρχικά, χρειάζεται να κάνετε εξάσκηση και δοκιμές, και προπαντός να μην κυριεύεστε από ανασφάλεια. Ασφαλώς, δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσετε από την αρχή τους ήχους, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες του μωρού σας. Σταδιακά, όμως, οι γονείς και το παιδί λειτουργούν θαυμάσια σαν ομάδα. Για όλους εσάς που εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε με τη γλώσσα του μωρού σας και απορείτε, για παράδειγμα, αν το μωρό βαριέται ή νιώθει δυσφορία, ίσως επειδή απλώς δεν έχει αεριστεί, η Bübchen δημιούργησε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ένα «Λεξικό του Μωρού».

 1. Σημάδια ευτυχίας και ικανοποίησης

Φυσικά, το μωρό δεν σας στέλνει μόνο αρνητικά σήματα, περιμένοντας να τα αναγνωρίσετε. Συχνά βγάζει φωνούλες, επειδή νιώθει καλά ή θέλει την προσοχή σας:

 • Φωνούλα αναζήτησης επαφής: ένας σύντομος, μεμονωμένος ήχος, με τον οποίο το μωρό εξετάζει αν βρίσκεται κάποιος κοντά του. Συνήθως βγάζει αυτόν τον ήχο λίγο μετά το ξύπνημα.
 • Φωνούλα χαράς: ένας σύντομος ήχος που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και δείχνει ότι το αγγελούδι σας βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι ευχαριστημένο. Είναι μια καλή στιγμή για παιχνίδι ή αγκαλιές. Όταν το μωρό θέλει την προσοχή σας, μπορεί να γκρινιάζει, αλλά ηρεμεί γρήγορα, αν ασχοληθείτε μαζί του.
 • Όταν το μωρό βγάζει μικρές δυνατές φωνούλες, γελάει και κουνάει έντονα τα χέρια και τα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι έχει καλή διάθεση και είναι πρόθυμο για παιχνίδι.
 • Επιπλέον, το μωρό βγάζει ήχους καθώς αναπνέει, όπως, για παράδειγμα, όταν αλλάζει θέση στον ύπνο. Οι ήχοι αυτοί δείχνουν ότι το παιδί είναι καλά και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
 1. Σημάδια πείνας

Τα περισσότερα βρέφη δεν αρχίζουν αμέσως να διαμαρτύρονται έντονα όταν έχουν κάποια ανάγκη, αλλά αρχικά γίνονται ανήσυχα και γκρινιάζουν. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαδοχικούς ήχους, το παιδί στέλνει σήμα ότι κάτι το δυσαρεστεί και πρέπει επειγόντως να αλλάξει. Το ίδιο συμβαίνει όταν πεινάει. Επιπλέον, γυρίζει συνεχώς το κεφάλι δεξιά-αριστερά και το σώμα του δείχνει ότι έχει ένταση. Όταν χαϊδεύετε το μάγουλό του κοντά στο στόμα, το μωρό το ανοίγει, περιμένοντας να το ταΐσετε – παρομοίως, ρουφά το δάχτυλό σας, όταν το φέρνετε στα χείλη του. Ήρθε η ώρα για το επόμενο γεύμα!

 1. «Κουράστηκα, πάω για ύπνο…»

Κατά τους πρώτους μήνες, τα βρέφη κοιμούνται πολλές ώρες. Συνήθως, μετά από μιάμιση έως δύο ώρες κουράζονται και πρέπει πάλι να κοιμηθούν, για να αποφύγουν την υπερδιέγερση. Κάποιες περαιτέρω ενδείξεις ότι το μωρό σας χρειάζεται έναν υπνάκο είναι οι ακόλουθες:

 • Αδιαφορεί για τα παιχνίδια, τα βιβλία του και τα παρόμοια, και αποφεύγει την οπτική επαφή.
 • Τρίβει τα μάτια και τα αυτιά του, ενώ τα βλέφαρά του κλείνουν.
 • Κάνει κυκλικές κινήσεις με τα χέρια σαν να κωπηλατεί ή κλοτσάει σπασμωδικά με τα ποδαράκια του.

Αν έχετε ένα μωρό που δεν το παίρνει εύκολα ο ύπνος, δοκιμάστε να του κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο (για παράδειγμα, με το βρεφικό αφρόλουτρο της Bübchen για ευαίσθητο δέρμα) ή ένα απαλό μασάζ. Το αγγελούδι σας θα παραδοθεί γρήγορα σε έναν γλυκό ύπνο!

 1. Υπερδιέγερση, τρόμος ή γεμάτη πάνα – σημάδια δυσφορίας

Τα βρέφη μόλις τώρα αρχίζουν να γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει – ένας άγνωστος θόρυβος ή μια απότομη κίνηση μπορεί να τα τρομάξουν, ενώ πολλά ερεθίσματα ταυτοχρόνως μπορεί να τους προκαλέσουν υπερδιέγερση. Οι γονείς πρέπει να ανταποκρίνονται με ευαισθησία στα πρώτα σήματα που τους στέλνει το μωρό ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ξεκούραση. Όταν κλαψουρίζει και στρέφει το κεφάλι του αλλού, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχει κουραστεί. Το κλαψούρισμα μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε δυνατό κλάμα, ενώ το μωρό τεντώνει όλο του το σώμα και παίρνει μια στάση σαν να έχει λόρδωση. Οι γονείς οφείλουν τότε να προφυλάξουν το παιδί από εξωτερικά ερεθίσματα και να το πάρουν αγκαλιά για να το ηρεμήσουν. Επιπλέον, η κακοκεφιά του μωρού οφείλεται συχνά στη γεμάτη πάνα. Μερικά παιδιά κλαίνε σχεδόν αμέσως, όταν νιώθουν υγρασία στον ποπό τους, ενώ άλλα δεν είναι τόσο ευαίσθητα. Σε κάθε περίπτωση, βοηθά ένας τακτικός έλεγχος. Αν κατά την αλλαγή της πάνας διαπιστώσετε ότι το μωρό έχει συγκαεί, έχετε ανακαλύψει άλλη μία πιθανή αιτία για τη γκρίνια του μωρού. Χρησιμοποιήστε μια δοκιμασμένη κρέμα για συγκάματα, που καταπραΰνει άμεσα το ερεθισμένο δέρμα (όπως η ειδική κρέμα για συγκάματα της Bübchen. Με τακτική χρήση, ο ερεθισμός θα υποχωρήσει πολύ σύντομα.

 1. Κολικοί και ασθένειες

Εκτός από την υπερδιέγερση, το δυνατό κλάμα πιθανώς να οφείλεται σε πόνους ή σε μια άκαμπτη στάση σώματος. Ιδιαίτερα οι κολικοί μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστοι. Τα μωρά λυγίζουν τότε απότομα τα ποδαράκια τους προς την κοιλιά, κουλουριάζονται ή το σώμα τους γίνεται εντελώς άκαμπτο. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας κάνοντάς του ένα απαλό μασάζ ή εφαρμόζοντας το κράτημα αεροπλάνο. Αν όμως περάσει πολλή ώρα και το μωρό δεν ησυχάζει, σφίγγει τις γροθιές του, ιδρώνει και συγχρόνως αναπνέει πολύ γρήγορα, τότε υποφέρει από οξείς πόνους και ίσως είναι άρρωστο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.